logo
XS
SM
MD
LG
(0352) 23-63-82
м. Тернопіль, вул. Клінічна, 1

Гриби: як уникнути отруєння

Україна відноситься до країн, в якій споживання дикорослих грибів є традиційним, однак ця традиція таїть в собі небезпеку отруєння. Найчастіше отруєння виникає внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, що пов’язані з вживанням таких видів, як рядовка тигрова, печериця жовтошкіра, строчки, гриб-парасолька, опеньок цегляно-сіро-червоний, опеньок несправжній тощо.

 

Якщо Ви відмовились від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі і споживаєте штучно вирощені печериці та гливи, які купуєте у магазинах, то отруєння такими грибами Вам і Вашій сім’ї не загрожує.


Для того щоб уникнути отруєння дикорослими грибами необхідно знати наступне:


► збирати лише ті гриби, які добре знаєте. При виникненні найменших сумнівів у доброякісності гриба, його краще викинути;
► збирати або купувати гриби потрібно з цілою ніжкою, щоб не пропустити важливих ознак, за якими можна відрізнити смертельно отруйну бліду поганку від сироїжок;
► збирати гриби краще за окремими видами. Старі, перестиглі чи пошкоджені гриби краще не брати;
► страви з грибів можна зберігати на холоді в емальованому посуді, але не більше ніж 24 години;
► перед приготуванням страв гриби необхідно добре промити і проварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;
► гриби мають здатність вбирати та накопичувати в собі токсичні речовини, набуваючи при цьому отруйних якостей, тому не можна збирати гриби біля залізниць,автомагістралей та в промислових зонах;
► в жодному разі не можна давати грибів дітям;
при перших ознаках отруєння грибами(болі в животі, нудота, блювота) потрібно негайно викликати лікаря.